Orgelrepertoire

Het kerkorgel is een rijk en veelkleurig instrument. Om dit te demonstreren, en vanuit mijn brede muzikale interesse, heb ik een veelzijdig repertoire: van Bach tot popmuziek, van Middeleeuwen tot 21e eeuw en van de Verenigde Staten tot Rusland. Hoewel het orgel van oudsher sterk gelieerd is aan de kerkelijke cultuur, geldt voor mij vooral: muziek om de muziek. Ik heb daarom met name belangstelling voor het kerkorgel als concertinstrument en mijn muziekkeuze sluit hierbij aan.

Het maken van een evenwichtig en afwisselend concertprogramma is een creatief proces, waarbij ik graag rekening houd met de mogelijkheden en de aard van het betreffende orgel en de sfeer van het evenement. Enerzijds vind ik het belangrijk als het standaard orgelrepertoire een grotere bekendheid en waardering onder muziekliefhebbers krijgt, anderzijds presenteer ik het orgel zo nu en dan ook graag op een minder traditionele manier, bijvoorbeeld met lichte muziek. Om aan dat laatste gestalte te geven heb ik in de afgelopen jaren alternatieve orgelmuziek verzameld en transcripties gemaakt.

Voor een aantal geluidsfragmenten van mijn literatuurspel, zie de informatie op deze website over mijn cd ‘Crossing Borders’.

Als pianist richt ik mij vooral op het uitvoeren van mijn eigen composities voor dit instrument.

© Copyright Gijs Boelen, foto portret Gijs Boelen: Adrienne Korzilius